Anonim

Una de les colònies més grans de pingüins emperadors va ser abandonada després del tràgic final de milers de pollets, ofegats a les aigües gelades de l'Antàrtida el 2016, abans que poguessin cobrir-se de plomes adequades per a la natació. La catàstrofe i els seus efectes a llarg termini sobre la població d’aus es van documentar en un article del British Antarctic Survey (BAS) publicat a la revista Antarctic Science.

Una casa sòlida. El pingüí emperador (Aptenodytes forsteri), el més gran i el més pesat de tots els pingüins, es considera especialment exposat a les conseqüències de l'escalfament global, ja que per criar i criar pollets necessita gel marí que es mantingui estable durant gairebé un any. A l’abril les parelles s’instal·len a la plataforma, al desembre els pollets desenvolupen les plomes adequades per afrontar l’aigua. Si el gel s’enfonsa primer, els petits s’ofeguen.

Els difícils reptes de l’emperador pingüí

Grandesa antiga. Pel que sembla, això és exactament el que va passar amb la segona colònia més gran de pingüins emperadors, la "llar" de la badia de Halley, a la vora de la prestatgeria de gel Brunt, al mar de Weddell, a l'Antàrtida. Durant diverses dècades, aquestes glaceres han allotjat entre 14.000 i 25.000 parelles de pingüins d’edats reproductives, el 5-9% de la població mundial.

Engolida per les ones. Però el 2016, els vents van assaltar el gel marí ja inestable per El Niño, l’esdeveniment d’escalfament periòdic del Pacífic que altera el clima terrestre. Les prospeccions per satèl·lit del guano amb plomes, un instrument que permet identificar la seva presència fins i tot des de 800 km de distància, han documentat la desaparició gairebé total d’exemplars, i des d’aleshores la situació no ha millorat. Molts adults han evitat reproduir-se en els darrers anys o s’han traslladat a altres llocs: una altra colònia a 50 km de la badia de Halley sembla que s’ha expandit.

Image 2015: el guano de la colònia Halley Bay visible des de l’Espai. A partir de l'any següent el va perdre. | Globus Digital

Totalment exposat. L'esdeveniment no sembla directament atribuïble als efectes de l'escalfament global, però la sensibilitat dels pingüins a la inestabilitat del gel ofereix una visió pertorbadora del futur d'aquesta espècie antàrtica, que lluita amb un gel cada cop més inestable i reduït. El que preocupa als científics no és el destí d’una única colònia, sinó que el fet que una de les zones considerades un refugi segur per a aquestes aus mostrés signes concrets d’inestabilitat.

Segons algunes estimacions, el 50-70 per cent de la població de pingüins emperador podrien desaparèixer a finals de segle, si el gel marí s’abaixa més com s’esperava. Amb importants repercussions a la cadena alimentària: els pingüins emperadors són en realitat tant preses (foques de lleopard) com depredadors de krill i peixos petits.