Anonim

Prim, amb dos dits i una sola ungla molt gruixuda: així apareixen les potes de l’estruç (Struthio camelus). Són fràgils només pel seu aspecte, ja que han de portar un pes considerable, atès que aquest ocell pot arribar als 160 quilograms.

Una càrrega massa pesada per poder volar, però; tot i tenir ales, de fet, l’estruç no les utilitza. I quan és perseguit per un depredador, s’utilitza hàbilment les cames: amb un sol pas es poden fer gairebé quatre metres!

En els sprinters herbívors com l'estruç el nombre de dits es redueix al màxim per no malgastar energia. Els cavalls només tenen un dit … menys no es podia fer!

El colepo de Hoffman (Choloepus hoffmanni) és una espècie de mandra que abandona els arbres del bosc de l'Amèrica central-sud, on viu, només per satisfer algunes … necessitats fisiològiques. Però totes les altres activitats, inclòs el part, les juguen penjades cap per avall. Tant és així que els menuts ja naixen amb peülles (arpes corbes llargues) amb les quals s’ancoren cap avall de la mare per no caure a terra. A les potes davanteres tenen dos dits, mentre que a les potes posteriors tres (a la foto). Aquesta característica els distingeix de les mandrines "cosines" que són de tres dits (tres dits per a cada pota). Tot i ser familiars i sovint veïns, no hi ha bona sang entre els dos animals: les seves trobades solen produir agressions reals.

Més complicat i perillós, d’altra banda, és observar de prop les potes d’aquest escorpí de la família Buthidae, molt estès en els climes més càlids: el verí de moltes espècies d’aquest grup és de fet letal per als humans.

Per a la locomoció es subministra bé: vuit potes amb les quals es mou ràpidament i un "navegador". Les dues grans pinces frontals, els pedipalps, de fet, serveixen per localitzar les preses. Gràcies a alguns pèls especialment sensibles presents als pinzells, pot recollir les vibracions provocades pel pas d’animals petits.

Però no és l'única funció de les urpes, que també són una arma de conquesta sensual: els mascles les utilitzen durant el festeig per agafar les femelles, implicant-les en danses desenfrenades.

No és un planeta estrany, sinó que veuria un ratolí un moment abans de ser trepitjat per un elefant africà (Loxodonta africanus). L’últim animal del qual voldria ser trepitjat. Amb els seus aproximadament cinc tones de massa, és l’espècie terrestre més pesada de la natura. I els seus peus, amb una circumferència de 120 centímetres, són els més amples del món. Tot i la mida, però, l’elefant es mou gairebé sense fer soroll, amb una delicadesa extrema, amb una marxa ondulant. Això és gràcies a un coixí gruixut de teixit elàstic situat a la base de les cames, que permet als paquiderms esmorteir i suportar el pes. Fins i tot quan corre.

Quatre pingüins de Papua (Pygoscelis papua) semblen ballar, amb una coordinació gairebé perfecta, davant l’objectiu d’un investigador nord-americà a l’Antàrtida. A diferència de la majoria d’ocells, els pingüins migren a peu. Són els anomenats animals gregaris: acostumen a viure en grups i les colònies més nombroses poden arribar als 50 mil exemplars, de vegades poden donar la impressió de moure's en sincronia, sobretot quan caminen en un sol fitxer. Ho fan per protegir-se del vent.

Per què les cames, exposades a temperatures molt fredes (per sota de -80 ºC) i descansades durant molt de temps en gel, no es congelen? Informeu-lo entre les preguntes i respostes.

Foto: © Tom Schonhoff.

Des de la calor abrasadora de la sabana fins a les gelades de les zones muntanyoses del nord del Japó. Els macacos japonesos (Macaca fuscata) - reconeixibles pel color vermell brillant de la seva cara - es poden trobar en hàbitats molt diferents. Aquestes són les petjades que queda a la neu. Però hi ha una mà humana? Només és una impressió, perquè igual que nosaltres aquests animals tenen el polze oposable que permet prendre i manipular objectes. De vegades els macacos l'utilitzen amb resultats sorprenents. El 1952, alguns científics es van adonar que una femella macaca japonesa havia començat a netejar un moniato no amb les mans, com ho hauria fet un mico ordinari, sinó rentant-lo en aigua de mar. I fins i tot alguns són capaços de fer boles de neu passant-les d’una mà a l’altra, igual que nosaltres.

Els dits llargs dels ximpanzés (Pan troglodytes) també són útils per a un important “ritual” social: el de la neteja mútua (l’anomenat “grooming”). Ajudant-se amb les mans i sovint també amb la boca, els ximpanzés busquen paràsits en els pèls dels altres exemplars del paquet. I, quan els troben, comencen a picar-se els llavis i es mollaven les dents cada cop més intensament. Els erudits encara no poden explicar la raó d'aquests versos estranys. La preparació de gasos és gairebé un "deure" social, ja que lliga enllaços, allibera tensió i pot convertir-se en una arma de seducció.

En termes evolutius, d’altra banda, la mà i el peu “prehensiles” haurien permès que els ximpanzés pengessin millor als arbres per passar d’una branca a l’altra.

Al llit fòssil d’un llac prehistòric algú ha deixat les seves petjades. Aquestes són les petjades dels dinosaures trobades a Sucre, Bolívia. Però, com sabem exactament quines són les petjades dels dinosaures? L’estudi de les petjades fòssils és una branca de la paleontologia anomenada icnologia. No és una tasca fàcil comprendre quin animal prehistòric s’ha trobat a terra, però l’anàlisi de les seves petjades pot proporcionar moltes pistes interessants sobre la seva manera de caminar, per exemple. A partir de la forma en què el terreny estava trotat, es pot inferir si l'animal estava en escena; trobar un grup d’empremtes al voltant de la traça d’un arbre antic pot indicar que aquest paquet va ser escollit per un paquet per fer un “berenar” a base de fulles; en canvi, trobar empremtes digitals paral·leles ens pot fer pensar en el pas d’un grup de dinosaures en fase migratòria.

Gràcies a la seva pota, el basilisc emplomallat (Basiliscus plumifrons) ha aconseguit el sobrenom de "sargantana de Jesucrist": de fet té el "regal" de caminar per les aigües dels pantans i llacs d'Amèrica Central, on viu. Si ho aconsegueix, tot és gràcies a les seves potes molt ràpides: les mou tan ràpidament que no tenen temps d’enfonsar-se. De fet, a causa de la pressió, es formen petits coixins d'aire entre l'aigua i els seus peus que la mantenen a flota. Potser per la seva destresa (o molt probablement pel seu aspecte no tan tranquil·litzador), li temia molt l’antiguitat. Fins i tot Leonardo da Vinci, al seu Bestiario, el va descriure com un animal cruel amb altres animals i capaç d’assecar plantes. Poders, però, que no s’han confirmat. Al vídeo següent, el podeu veure corrent a l'aigua.

Si a la vista d’aquesta foto heu pensat en un passeig per un bosc de muntanya, amenitzat per un aroma de pi punxent, us equivoqueu. Canvieu l'escena i imagineu-vos més aviat un dia calorós en un desert de Mèxic o el sud dels Estats Units i una trobada amb un dels seus habitants, la taràntula mexicana (Brachypelma smithi). Les plantetes de la foto són, de fet, els cabells de micrografies electròniques de les seves potes. Gràcies a ells, aquesta taràntula, que no té una bona capacitat visual, percep sorolls i vibracions que la posen en alerta. També són una arma de defensa excel·lent ja que el contacte amb ells provoca una intensa sensació de cremada. No et preocupis, però, aquesta aranya és verinosa només per a altres insectes, la seva presa preferida.

Les arpes i les cames llargues en forma de garra són eines imprescindibles per al talp (Talpa europaea), que només se sent com a casa entre el sòl i els passos subterranis. Malgrat les seves reduïdes dimensions, un sol mole és capaç de construir una xarxa de túnels subterranis que es poden allargar fins a centenars de metres. Una astuta estratègia, no només per trobar refugi i moure’s sense sortir a la intempèrie, sinó sobretot per aconseguir menjar. El túnel és una trampa perfecta per a aquells animals, com els cucs de terra, que es mouen verticalment a terra. I els cucs de terra es troben a la part superior de la llista del "menú" de qualsevol mole que es respecta: també del talp cec (Talpa caeca), un mamífer molt semblant al talp comú, però amb els ulls completament tapats per una membrana que els "deté" "permanentment.

Pertanyen a l'ordre dels "ungulats", però gairebé no hi ha rastre d'ungles. Les ungles d'alguns animals, com aquest cabirol, de fet s'han reforçat amb el pas del temps per convertir-se en peülles. Molts grans mamífers formen part d’aquesta gran família, com ara cavalls, girafes, hipopòtams i … balenes.

Segons algunes investigacions, els hipopòtams i les balenes són, de fet, "cosins" de primer grau: sembla que descendeixen d'un únic avantpassat - un amant de l'aigua i va viure entre 50 i 60 milions d'anys - que va donar a llum dos grups d'animals.

El primer, el que formen part dels hipopòtams, preferia la vida a la terra; la segona, la dels cetacis, es va empènyer cada cop més cap a l’aigua fins que va perdre completament les cames.

Un lleopard de neu surt al descobert. Les seves potes, molt grans -com es veu a la foto- estan cobertes d’una pell gruixuda (més gruixuda que a la resta del cos) i li permeten acostar-se a la presa molt tranquil.

Aquests grans gats estan molt estès a les regions muntanyoses i poc poblades d'Àsia central.

Steve Winter, Revista Nacional de Geografia

La nit és jove per al gracile lori (Loris tardigradus), un primat molt estès a l'Índia i Sri Lanka que es desperta només amb la foscor. Gràcies a les extremitats llargues i molt primes i a aquestes potes prínfiles aconsegueix mantenir-se a les branques durant llargs períodes de temps i moure's d'un lloc a un altre amb una marxa lenta i ondulant. Seran els ulls salvatges o els hàbits "nottambule", el fet és que a primera vista es podria confondre amb un mussol, amb el qual comparteix la fama de "porta iella". Una trista reputació per aquests petits animals que no pesen més que tres unces i poden estar al palmell d’una mà: quan s’acosten als centres habitats, els persegueixen i els assassinen els més supersticiosos. I fins i tot en el seu hàbitat natural són segurs: es cacen per les propietats afrodisíaques fantasmes dels ossos i es poden utilitzar com a nines vudú vives. Aquesta caça despietada els ha portat a un greu perill d’extinció.

Alguns grans de pol·len als peus d’una abella (Apis mellifera) presos amb un microscopi electrònic. Després d’un any de treball, la seqüenciació del genoma d’aquest insecte s’ha gairebé finalitzat. La notícia hauria de fer feliços als investigadors, criadors i víctimes de picades. Heus aquí per què.

El genoma de l’abella és una dècima del dels humans i serà més fàcil identificar els gens i comprendre la genètica de l’envelliment i el comportament social. De fet, les abelles reines viuen unes 5 vegades més que les que treballen. Els criadors podran combatre una plaga d’abelles, anomenada varna, resistent als pesticides. I, finalment, les víctimes de les punxades es beneficiaran d’una millor comprensió del comportament agressiu d’alguns eixams d’abelles africanes, també capaces de matar. El genoma podria revelar si i quins gens estan associats a l’agressió.

El gecko volador (Ptychozoon Kuhli) és un rèptil estès sobretot a Tailàndia, Indonèsia i Malàisia. És capaç de romandre "enganxat" a qualsevol superfície vertical, inclòs el vidre, però les potes no tenen cola: són els milions de pèls petits que cobreixen les cames per exercir una força d'atracció que els científics intenten recrear des de fa anys. S’ha calculat que el gecko, penjat cap per avall, podia aguantar fins a 40 kg. Afortunadament només pesa 200 grams. I fins i tot si les potes "adhesives" no funcionen perfectament, sempre tenen un "paracaigudes": les fines membranes de pell que s'embolcallen al voltant de la cua, les potes i les parts laterals del cos poden de fet que el petit rèptil llisqui per permetre-li un aterratge suau. .

L’interès per la capacitat dels geckos, petits rèptils presents a Àfrica, Àsia i Europa, d’adherir-se a qualsevol superfície amb qualsevol grau d’inclinació, ha estat sempre viu.

Investigacions recents també han estudiat la capacitat de les seves potes de ser, alhora, molt adhesives i lliures de impureses (cosa que, evidentment, comprometria la seva adhesió).

Aquests animals no cuiden directament les seves potes ni segreguen líquids de neteja: els milions de truges microscòpiques tenen un efecte d’auto-neteja. Els investigadors han calculat de fet que la força d’atracció entre la brutícia i les truges és menor que la que existeix entre la superfície i la brutícia mateixa. Com si digués que les partícules greixoses romanen on són quan passa el gecko.

Aquestes potes (talpa europaea) es van trobar a Anglaterra a principis dels anys 1900. S'utilitzaven com a amulets, es pensava que posseïen propietats curatives: es pensava que alleujaven els rampes musculars i el mal de queixal.

Foto © Science Museum, Londres

Tant el gat va a la llardeta que ens deixa una mà. Aquesta vegada, però, el gat en qüestió, anomenat Oscar, ha deixat dues. Per una distracció fatal (dormia sonorament al mig dels camps) no va sentir arribar el segador i en un moment el cotxe li va trencar les potes posteriors.

Els seus propietaris es van dirigir a la clínica veterinària del doctor Noel Fitzpatrick, a Eashing (sud d'Anglaterra), on no només es va salvar l'Oscarscar, sinó que es va convertir en el primer gat biònic del món. Les pròtesis a mida, recobertes amb hidroxiapatita (un material utilitzat per als implants òssics), es van empeltar a les articulacions del turmell amb una curvatura particular que va permetre a les extremitats artificials segellar-se a la pell evitant possibles infeccions.

Gràcies a aquesta tècnica particular, desenvolupada per un equip de la University College London, l’ Oscarscar no només va tornar a córrer, saltar i escalar arbres amb les seves noves potes metàl·liques grises, sinó que va poder mantenir fins i tot l’elegant i irresistible marxa felina. .

També us pot agradar: Els micos tenen empremtes dactilars? Per què no es congelen els peus dels pingüins? Dormir bestial Amb la cua entre les cames Delgado, amb dos dits i una sola ungla molt gruixuda: així apareixen les cames de l’estruç (Struthio camelus). Són fràgils només pel seu aspecte, ja que han de portar un pes considerable, atès que aquest ocell pot arribar als 160 quilograms.
Una càrrega massa pesada per poder volar, però; tot i tenir ales, de fet, l’estruç no les utilitza. I quan és perseguit per un depredador, s’utilitza hàbilment les cames: amb un sol pas es poden fer gairebé quatre metres!
En els sprinters herbívors com l'estruç el nombre de dits es redueix al màxim per no malgastar energia. Els cavalls només tenen un dit … menys no es podia fer!