Anonim

Tímid, però curiós. Nedador ràpid, malgrat els gairebé 10 metres de llarg, i sobretot molt àgil. Com un ballarí.

Es tracta de la balena nord (Balaenoptera acutorostrata), una de les espècies de balena més petites (per així dir-ho). Acostuma a ser difícil d’apropar-se, però alguns curiosos “recorren” les zones on hi ha vaixells, s’acosten sense avisar i neden una bona estona al costat de les embarcacions. Són tan ràpids que poden saltar completament fora de l’aigua, com els dofins. I es llancen a "danses" fora i dins de l'aigua que deixen sorpresos els afortunats espectadors. Com els ha passat als investigadors d’un vaixell oceanogràfic que han fotografiat aquest exemplar a l’oceà Pacífic.

Aquest exemplar de balena del sud dret (Eubalaena australis), que es cau a les aigües enfront del Brasil, a la cerca de corrents càlids de l’Antàrtida, té una característica particularment rara: és albí.

Aquest defecte genètic provoca l’absència completa de colors al cos. És un defecte "recessiu", que es manifesta si ambdues formes de gens (al·lels) presents a les cèl·lules són defectuoses. L’albinisme produeix la manca de tots els pigments i en particular de la melanina, la substància que determina el color fosc de la pell, el cabell i les mucoses.

Foto: © AP Photo

La beluga (Delphinapterus leucas), també coneguda com a balena blanca, és un cetaci que es distingeix per la conformació particular del cap: ja que les vèrtebres del coll no estan enganxades entre elles, de fet, és l’única balena capaç de girar el cap. . Així que quan surt de l’aigua sembla un periscopi que mira al seu voltant …

Les belgues viuen en grups de 15 a 20 individus, però de vegades es reuneixen en ramats de centenars o fins i tot milers. Prefereixen les aigües fredes de les costes àrtiques d’Europa i Amèrica del Nord, però es traslladen a rius d’aigua dolça per donar a llum.

SPLASH no és només el so de capbussar-se al mar d’un bell exemplar de balena amb gronxera (Megaptera novaeangliae). Aquest és també el nom de l’ambiciós projecte sobre aquests cetacis, inaugurat pel cos nord-americà per a la investigació sobre l’oceà i l’atmosfera, el NOAA. El projecte –el nom del qual significa “Estructura de les poblacions, nivell d’abundància i estat d’abocament” - vigilarà la vida d’aquest cetacà en perill d’extinció a les aigües de l’oceà Pacífic nord. D’aquí la possibilitat concreta d’aturar la progressiva disminució de la seva població, que va assolir 7.000 alçades el 1992: el 1973 ja es considerava una espècie en perill d’extinció amb una població de 15.000 cetacis. Per escoltar les cançons subaquàtiques de les balenes amb picot durant l’aparellament, ens referim al fitxer Focus “ Música de la natura ”. © NOAA

Ple de ratllades però tot sencer. Aquestes belgues (Delphinapterus leucas) l'han escapat de bonic lloc, acaben de sobreviure a l'atac d'un ós polar. Els seus crits han estat per salvar-los? Pot ser. Les belgues, cetacis generalitzats als mars de l’Àrtic, es troben entre els mamífers marins més xerrants, que es comuniquen amb vocalitzacions agudes similars a un picot, de manera que s’anomenin "canaris marins". Tot i que tenen poc en comú amb el pesatge amb canaris, tenen uns 4 metres de llarg i fins i tot poden pesar 1.500 quilos. Descobreix moltes altres curiositats sobre cetacis
Vegeu també la presentació de diapositives dedicada a animals blancs i albins
[EI]

Les balenes humpback (Megaptera novaeangliae) utilitzen les seves cançons i els seus versos (escolteu-los, al multimèdia dedicat a " Sons de la natura ") per comunicar-se a centenars de quilòmetres. Són aquestes cançons a l’oceà les que ajuden, per exemple, als exemplars que perden el camí per trobar el seu camí de tornada al paquet. Avui els científics han comprovat que la quantitat de soroll produïda pels homes es duplica cada deu anys, esdevenint especialment forta prop de les costes, on s’alimenten les balenes i per on passen les seves rutes migratòries. A més, cobreix les trucades dels homes contra les dones, evitant que puguin trobar parella.

Colin no ho va fer, la balena que, abandonada per la seva mare, va xuclar de les corretges dels iots ancorats a la badia de Sydney amb l’esperança de ser alletats per ells (mireu el vídeo).

Els veterinaris locals, segurs que la balena del nadó ara era massa feble per sobreviure, la van deixar caure divendres practicant una injecció letal.

Les protestes d’un grup d’animals que estava planejant un sistema d’alimentació artificial per al nadó no servien per a res.

Colin, mal ferit potser per un atac de tauró, s'havia negat a navegar durant cinc dies. Ni tan sols la intervenció d’un "xiuxiuejador de les balenes" aborigen -que es decorava amb plomes al cap va intentar comunicar-se amb el cadell cantant una estranya melodia- va convèncer la balena amb lluita a buscar salvació.

[EI]

Tradició i superstició religiosa es barregen amb motiu de la caça de balenes que a la costa de Lamalera, a la part sud de l'illa de Lombata, a l'est d'Indonèsia, és l'única forma de sosteniment per a una terra d'origen volcànic i, per tant, estèril.

Una balena -fins a 30 tones de carn, sang i medul·la, de les quals res no es llença durant el sever ritual de matança- aconsegueix alimentar tot el poble de 2.000 persones durant dos mesos.

Els aproximadament 150 caçadors de balenes, que s’enfronten als catxalots amb arpons rudimentaris en velers petits construïts amb una sofisticada artesania i una bona dosi de superstició, prenen del mar només allò que necessiten (no més d’una dotzena d’exemplars a l’any).

A la foto realitzada per un fotògraf de Greenpeace es mostra una balena abatuda al moll a Hvalfjšrour (Islàndia). Es tracta de la primera balena comuna, un exemplar d’uns 20 metres de longitud, assassinat pels islandesos per motius comercials, després que el govern de Reykjavík anunciés la represa de la caça d’aquests gegants del mar, sense tenir en compte la prohibició internacional que ara fa uns quants anys garantida una vida relativament tranquil·la per a aquests mamífers.

La caça de balenes (segons molts) no només és anti-ecològica, sinó també antieconòmica: els danys a la imatge i el vol de turistes provocats per la reobertura d'aquesta caça discutible difícilment poden ser coberts pels ingressos de la venda de carn de balena que ja no sigui ni tan sols es va consumir als països escandinaus (va ser considerat el plat dels pobres durant la Segona Guerra Mundial, mentre que avui recull els favors dels gourmets japonesos).

Les noves lleis islandeses preveuen, després d'una aturada de 16 anys, la mort de 30 balenes minke i 9 de balenes a l'agost del 2007.

Foto: © Greenpeace / Axelsson.

Què fa una balena inflable al centre del centre polític de Valparaíso, Xile? Els membres de Greenpeace, que l’agost passat van trobar aquest lloc insòlit per protestar contra la caça i el tràfic il·legal de balenes, en saben alguna cosa.

Els activistes han demanat formalment al govern local que declari les aigües jurisdiccionals xilenes "santuari de les balenes": una zona, és a dir, on totes les formes de caça comercial estan prohibides per als cetacis en perill d'extinció.

No gaire lluny de Xile i l'Argentina, entre d'altres coses, hi ha un d'aquests santuaris, el de l'Oceà Sud. Una reserva que cobreix 50 milions de quilòmetres quadrats al voltant del continent antàrtic que malauradament ja va ser violada el gener passat per alguns vaixells baleners japonesos.

La balena del nadó que es va traslladar a Sydney (veure el vídeo)
Quan les balenes caminaven
[EI]

A Sydney, Austràlia, fa uns dies alguns ecologistes es van mobilitzar per salvaguardar les balenes, dibuixant aquest enorme escrit humà a la platja. Al Japó s’acaba de reobrir la caça de cetacis, oficialment amb finalitats científiques, realment per motius comercials. Una placa per violar la moratòria internacional vigent des del 1986. La carn de balena, de fet, és un plat deliciós, necessari a molts restaurants japonesos. Greenpeace ha estat actiu en aquest front des de fa temps, promovent diverses iniciatives per sensibilitzar l'opinió pública internacional sobre el tema. Un d'aquests assistents també va comptar amb Focus Junior . Com a part del projecte "Posem el nom de la balena", una de les balenes que els investigadors seguiran per satèl·lit per estudiar els seus moviments, els nens de la comunitat en línia han proposat Aiko ("poc amor" en japonès). El nom ha estat seleccionat i els vots per als més bonics estan oberts.
Vota també per tu mateix .
Voleu obtenir més informació sobre el projecte?

Si aquestes dues simpàtiques belgues (Delphinapterus leucas) ruixen raigs d’aigua fora de l’aigua no és només un desig irrepressible de jugar. Alguns etòlegs sostenen que darrere d’aquest comportament hi ha la necessitat d’expulsar la sorra que s’empassen junt amb els crustacis que es pesquen al fons marí. Atès que aquests cetacis no tenen moltes dents afilades per atrapar les preses, tot el que mengen –crancs, gambes, mol·luscs bivalves, però també polp, calamars i peixos menors– s’empassa sencer. Als seus estómacs s’han trobat pedres, plantes i algues juntament amb el menjar en un sol “glop”. Altres estudiosos creuen que els espigons d'aigua, dirigits cap a la presa, són utilitzats per les belugues per moure el botí de baix.

Les imatges més boniques de les balenes d'aquesta galeria (veure)

També us pot agradar: Ull a la balena: el mapa de observació de la balena L'estrany cas de la balena humilde Estigueu atents als esbossos! Per què les balenes tenen "crostes" … i els dofins no? Tímid, però curiós. Nedador ràpid, malgrat els gairebé 10 metres de llarg, i sobretot molt àgil. Com un ballarí.
Es tracta de la balena nord (Balaenoptera acutorostrata), una de les espècies de balena més petites (per així dir-ho). Acostuma a ser difícil d’apropar-se, però alguns curiosos “recorren” les zones on hi ha vaixells, s’acosten sense avisar i neden una bona estona al costat de les embarcacions. Són tan ràpids que poden saltar completament fora de l’aigua, com els dofins. I es llancen a "danses" fora i dins de l'aigua que deixen sorpresos els afortunats espectadors. Com els ha passat als investigadors d’un vaixell oceanogràfic que han fotografiat aquest exemplar a l’oceà Pacífic.